Å fotografere betyr «å male med lys». Wikipedia sier det slik: Ordet fotografi kommer fra gresk og består av ordene φῶς (phos) som betyr lys og γραφή (graphê) som betyr tegning. Sammen forstås de som å tegne med lys eller lystegning. Visste du at lys har temperatur som måles i Kelvin? Og at plassering og retningen har noe så si for resultatet?
Hvis man skal ta utgangspunkt i en bryllupsdag, så er denne gjerne delt opp i forberedelser, vielse, portretter, gruppebilder, middag, fest og dans. Under kommer eksempler på hvordan lyset påvirker i løpet av dagen.
Forberedelsene foregår gjerne hos frisøren, eller på et hotell. Fargen på lampene, og om det blandes med dagslys påvirker resultatet.
Fra høyre kommer det varmt lys fra speilene hos frisøren. Fra venstre kommer vinduslyset.
Ragnhild har pakket opp brudebuketten. Hun får vinduslys foran, og varmt lys fra taklamper over og bak. Kanskje legger du merke til at det er et gulere område på venstre side enn på høyre. Dette skjer fordi temperaturen på lyset til venstre er varmere enn dagslyset som treffer veggen til høyre..
Størrelsen på rommet, hvor store vinduene er, fargene på veggene samt hvor mye kunstig belysning som brukes vil være med på å påvirke bildene. Men det er viktig å understreke at ingenting er feil eller riktig her. For disse bildene tjener sin hensikt uansett; de gir deg minner fra dagen akkurat slik den var.
I dette rommet dominerte dagslyset. Dette gir mer naturlige hudfarger. Veggene er grønne, og dette vil alltid kaste litt av seg.
Et lite rom med gjentrukkede gardiner. Sminkelampen lyser opp bruden.
Bruden har en skrivebordslampe, og det kommer inn dagslys fra sidene. Det er forskjellige temperaturer på disse to lyskildene.
Hvordan lyset oppfører seg spiller derfor inn i hvordan resultatet blir. Hva slags farge, styrke og retning har veldig mye å si, samt hvilken tid på dagen det er. Er det kraftig sol eller solnedgang? Overskyet, lettskyet eller helt blå himmel med sterk sol?
Det var overskyet og vind da jeg tok dette portrettet av Marie og Christoffer. Dette gir et jevnt lys i ansiktet. Solen kom solen frem i løpet av portrettfotograferingen.
Da solen først kom, var den hard og sterk og nesten rett over oss.
Dette bildet ble knipset i farta, på vei fra en lokasjon til en annen. Etter at solen kom ble fargene sterkere, og hvite tekstiler (som f.eks en brudekjoler og skjorter) blir lysere. Skyggene forandrer seg i ansiktet, så dette er noe jeg tenker på når jeg plasserer brudeparene.
Da vi kom frem til der hvor vi skulle ta bilder plasserte jeg bruden sånn at hun fikk jevnt lys i ansiktet. Bildet er litt ute av vater sånn at sløret kunne bli med.
Lokasjonen og omgivelsene har også litt å si. Står man på grønt gress, så vill gresset kaste farge på hud og klær. Ja til og med under øynene kan man se spor av grønt. Står man inne i en skog så vil hele bildet bære preg av dette grønne. Til og med fargen på klærne kaster farge på huden.
Og hvis det regner:
Så kan man gjøre noe fint ut av det, som f.eks å la regndråpene bli en del av rammen, eller ta bildene innendørs. Det kan bli ganske mørkt når det regner, og jeg planlegger for dette.
Skyene var så tunge, og solen var på vei ned. Derfor så så jeg nesten ikke brudeparet da vi tok bilder.
Vi tok noen inne også. Jeg hadde ikke med softboks, så det ble derfor litt blandingslys.
Min favoritt er når man befinner seg i en nydelig solnedgang:
Det naturlige sollyset blir varmere for hvert minutt. Det skjer fordi de varmeste strålene (målt i Kelvin) er det siste som er synlig når solen står lavt.
Om du har mulighet så er det fint å ta portretter i solnedgangen med din kjære.
Siluett.
Her er brudeparet litt mer synlig, og det skyldes nye instillingene i kameraet.
Fargene i hver enkelt kirke varierer, men ofte så går det mye i grønt og blått i interiøret, og gule lys i taket. Noen kirker har brunt og rødt interiør og varmgule lys. Noen har nesten ikke dagslys, og er derfor mørke, mens andre er store og lyse. Som dokumentarisk fotograf forsøker man å ta bilder sånn som dagen var, og dersom kirken var mørk, vil dette gi et litt kornete resultat. Det hender at jeg setter opp blits dersom jeg får lov, og dette forbedrer naturligvis resultatet.
Denne kirken hadde generelt godt lysforhold. De hvite veggene reflekterer mye lys, men de gule lysene i taket har en helt annen temperatur enn vinduslyset som kommer inn gjennom vinduene på høyre side.
I denne kirken var det ganske mørkt der brudeparet satt. En lyskilde med varmt, gult lys kommer forfra/over, mens dagslys kommer inn fra et vindu ved alteret.
Denne kirken hadde brunt interiør og svært varme lys.
Belysningen i festlokalet vil også påvirke bildene. Her er to eksempler fra samme festlokale. Der middagen ble servert hadde de bare dagslys inne i et grønt rom, mens i danselokalet var det mørkt med røde og gule lys. God stemning, med andre ord!
Røde lys i hjørnene av rommet, gule taklamper på veggene, varmt dagslys fra vinduet og min egen blits med dagslystemperatur gir det man kaller blandingslys.
Mitt eneste råd er å tenke over hvordan lokalene dere skal bruke er dersom lys er viktig for dere. Og hvis dere ønsker at belysningen skal være gunstig for gjestenes ansikt i et festlokale, så er det lurt å unngå dempet, gult lys som kommer rett ovenfra. Du vet slikt som gir svarte, mørke skygger under øynene til folk. Lyslenker og talglys er herlige, og er fint for ansiktet. Merk at huden blir varmere når man har varmt lys i lokalet, dette gjelder også talglys og lenkelys og hva det måtte være. Når dette er sagt: husk at jeg er der for å fotografere dagen deres slik den ER! Jeg dokumenterer den sånn at dere kan huske den akkurat slik den var. Jeg er ikke der for å gjøre svart om til hvitt, men for å jobbe med det som allerede er der.
Ekte minner, kalles det. 🙂